24 Kasım 2013 Pazar

Masal okuma


Masal okuma ile ilgili güzel bir yazıyı sizlerle paylaşmak istiyoruz, çocuklarımız sesli masal dinlemeyi çok seviyor olabilirler ama lütfen çocuklarımıza masal okutalım..

Masal, olağanüstü öğe, kahraman ve olaylara yer veren yaşanmamış sözlü halk hikâyesidir. Masallarda zaman ve mekan kavramları bulunmamaktadır.  Küçük ve akılda kalıcı tekerlemeler ile başlar. Masallar çeşit olarak hayvan, olağanüstü ve gerçekçi masallar, güldürücü masallar ve zincirlemeli masallar gibi çeşitlere ayrılır. Masalların özellikleri ; olağanüstü konuların yanı sıra kahramanlar üst düzey özelliklere sahip olabilir. Yer ve zaman kavramı bulunmaz. Sonu öğüt ve ders verici nitelikte olabilir. Kalıplaşmış tekerlemeler ile başlar ve mutlu son ve tekerlemeler ile biter. Hayal ürünü olup sanatsal kurmaca metinlerdir. Yazılı ve sözlü edebiyat ürünü masalların finalinde her zaman iyiler kazanır.

Okul öncesi çocuklara masalı nasıl okumalısınız ? Masal okumanın püf noktaları nelerdir ? Çocuklarınız için masal kitabı seçiminde oldukça dikkatli olmalısınız çünkü, çocuklar küçük yaşlarda kahramanlardan ciddi derecede etkilenebilir. Masalı çocuğunuzun ve sizin keyif alabileceği saatlerde okuyun ki akılda kalıcılığı artsın, kullanacağınız ses tonu, jest ve mimiklere çok dikkat edin ki anlatımınız en üst düzeyde olsun. Almış olduğunuz masal kitabında bulunan resimler üzerinde çocuğuna ufak sorular sorun sonra kendiniz yardımcı olun. Sürekli aynı masalı okumanızı istese dahi bıkmadan ve sabırla o masalı çocuğunuza okuyun.

Masal diyarı sitemizde çocuklarımız için özenle seçilmiş yüzlerce türk masalları ve dünya masallarından seçme masallar bulunuyor. Her gün bu masalları çocuklarınıza okumaya/okutmaya özen gösterin. Eğer çocuğunuz uyumak üzereyse alçak ses, canlı ve dinç ise yüksek ses tonuyla masalı orta hızda okuyun. Çocuğunuzun gelişimine katkı sağlayacak olan sorular sorun “ Sence devamında ne olacak ? Sen olsan ne yapardın ? ” gibi sorular sorarak zihinsel gelişimine katkı sağlayacaksınız.

Masalı okuduktan sonra çocuğunuzda o masal hakkında bir resim çizmesini isteyin ana fikri doğru anlayıp anlamadığını bu yolla ölçebilir eğer anlamadıysa masalı tekrar okuyup ana fikri bulmada yardımcı olabilirsiniz.