20 Temmuz 2013 Cumartesi
Masal dinlemenin yaşı kaçtır?
Masal dinlemek
Masal dinlemenin yaşı kaçtır? Eminim anne babalar bu sorunun cevabını bir çok kez düşünmüşlerdir. İnternette buldugum faydalı bir bilgiyi sizlerle paylaşmak istiyorum. Masal dinlemenin yaşı; Toplumdaki genel kanının aksine küçük yaştaki çocuklara masal anlatılmaması gerektiğini belirten çocuk gelişimi uzmanları, masal anlatmak yerine resimli çocuk kitabı okunmasını tavsiye ediyor. Özellikle okulöncesi çocuklara, 3/4'ü resimle kaplı, sosyal çevresine ilişkin kavram ve kişilerin anlatıldığı kitapların okunmasını tavsiye eden Hacettepe Üniversitesi Çocuk Gelişimi ve Eğitimi Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mübeccel Gönen, soyut düşünmenin 9 yaşından sonra başladığını, bunun için hayal gücüne dayalı masalların, küçük yaştaki çocuklara okunmaması gerektiğini söyledi.
Prof. Dr. Gönen, 2 yaşından itibaren çocuklara, sadece resimlerden oluşan, akrabalar, hayvanlar, taşıtlar gibi sosyal yaşamdaki unsurları tanıtan yazısız kitapların anlatılabileceğini belirtİP ''Siz anlattıktan sonra resimleri çocukların anlatması isteyebilir, resimler üzerinde kavramlar ve kişileri öğretebilirsiniz'' diyen Prof. Dr. Gönen, yaş ilerledikçe yazılı kitaplara geçilebileceğini söylüyor.
Okul öncesinde çocuklara kulaktan dolma masalların anlatıldığını ve bunların da çocuklarda korku yarattığını dile getiren Prof. Dr. Gönen:
''Çocuk soyut düşünemediği için masallardan korkuyor. Masallarda, kırmızı başlıklı kızdaki, Hansel ve Gretel'deki gibi katı unsurlar, çocukları korkutacak şiddet unsurları var. Çocuk bunlardan yoğun olarak etkilenebiliyor. Yaş ilerleyince masal çağı başlayınca, bunların gerçek olmadığını çocuk anlıyor. 9 yaşından sonra soyut düşünmeye başlıyor.'' diyor.
Çocuklara her dönemde masal anlatılabilir,ama masallar çocuğun yaşına uygun,sade ve ilgisini çekecek nitelikte olmalı ve doğallığa, gerçekliğe yakın olan masallar tercih edilmelidir..Dört yaş altındaki çocukların masalları sade, anlaşılır ve korku öğeleri içermeyen masallar olmalıdır; görsellikle özellikle de resimli kitaplarla desteklenmelidir... .
Masal anlatırken iyi bir seslendirme en önemli unsurdur. Kahramanların konuşmalarını onların fıtratlarına uygun şekilde seslendirmek; çocuğun dikkatini toplamasına, masalın akılda kalmasına hem de ritmik zekâsının gelişmesine yardımcı olur. Masalın en önemli özelliklerinden biri de çocuğun hayal gücünü geliştirmesidir. Çizgi film, çocuğun zihinsel melekelerinin gelişmesine,hayal kurmasına yardımcı olamaz. Masallarda ise çocuk her istediğini hayal edebilir. Okumaya başlar başlamaz masalları çocuk okumalı çünkü masal okumak; iyi bir okur olmanın keyifli yolu, ilk adımı, kitap okuma alışkanlığı kazanılmasının en etkili basamağıdır.
Kaydol:
Kayıtlar (Atom)